Genbrug er løsningen mod et mere bæredygtigt samfund præget af mindre affald

Vejen frem er øget brug af genbrugsemballage

 

Plastemballage kræver både store mængder af ressourcer i form af fossile brændstoffer, som langt det meste plastik laves af, og derudover store mængder af energi i forbindelse med produktionen. Langt de fleste af emballagerne bliver fortsat kun brugt en enkelt gang, og plastprodukterne har på den måde kun meget kort levetid, selvom plastmaterialet egentligt kan holde i rigtig mange år.

Derfor er vores engangsbrug af plastikemballager et kæmpe ressource- og energispild, og minimering heraf er derfor særligt vigtigt i en tid, hvor vi bliver nødt til at passe rigtig godt på vores ressourcer.

Konsekvensen af engangsbrugen er samtidig store mængder af plastaffald. Denne udfordring kan løses ved at bruge mest muligt genbrugsemballage – altså emballage, der kan vaskes og bruges igen og igen.

Er genbrug bæredygtigt?

JA

På europæisk plan er der de seneste år lavet en række LCA-rapporter, hvor genbrugsemballager sammenlignes med engangsemballager i plast og andre materialer. Alle rapporter giver et entydigt billede af, at genbrugsemballager er et mere bæredygtigt alternativ og i nogle tilfælde blot efter 2-3 anvendelser.

Sammenlignet med en engangsemballage er genbrugsemballage ofte lavet i et mere solidt materiale, og aftrykket fra råvarer og selve produktionen er derfor også større. Men da både aftrykket ved transporten og vasken af genbrugsemballagen er relativt lille sammenlignet med råvarer og produktion, ender det samlede regnestykke hurtigt med at se bedre ud for genbrugsemballager.

Dansk Mobilopvask har fået lavet en LCA analyse i samarbejde med Force Technology der sammenligner CO2 aftrykket for et vaskbart genbrugeligt ølkrus i PP plast og et genanvendeligt Rpet ølkrus og konklusionen er at det vaskbare er det mest klimavenlige ved en returprocent på 82% eller mere.

I ovenstående graf er det samlede CO2-aftryk for henholdsvis et RPet-engangsskrus (0,4L) og et PP-genbrugskrus (0,4L) opgjort, når det sættes i forhold til returneringsprocenten. Her ses også, at hvis man får returneret 82% eller mere vil PP-genbrugskruset være mere bæredygtig end RPet-kruset.